6 tips för att sänka din elräkning

Elkostnaderna ökar ständigt. I Sverige till exempel spenderar en genomsnittlig hushåll i villa cirka 2000kWh i månaden på el och energi.

Du behöver inte göra stora uppoffringar jämfört med andra hushåll eller bo under snåla förhållanden om du vill sänka elförbrukningen och spara pengar. Några enkla åtgärder räcker för att sänka dina elräkningar.

Här kommer 6 tips för att sänka din elräkning.

släck lamporna och använd lågenergilampor

1. Se över och Jämför elavtal

Det finns flera webbplatser som erbjuder jämförelser av olika elavtal. Du kan också begära erbjudanden per telefon eller jämföra dem med jämförelsen på leverantörens webbplats innan du tecknar ett nytt avtal.

Det första och enklaste steget är att se över ditt nuvarande elavtal. Det är vanligtvis lätt att byta leverantör och du kan spara upp till 40 % på dina energikostnader.

2. Sänk temperaturen inomhus

Att sänka inomhustemperaturen med en grad sparar i genomsnitt cirka 4 % av den totala elräkningen . Du kan spara ännu mer med två eller tre examina.

3. Spara varmvatten

Spara upp till 10 % på din elräkning genom att duscha kortare tid och sänka temperaturen på varmvattenberedaren. Duschen tar cirka 15 minuter i ett genomsnittligt hushåll, vilket gör den till den största energikonsumenten efter uppvärmningsanordningar i Tyskland. Kostnaden för en lång dusch

4. Jämför elpriser

Det är viktigt att alltid jämföra priserna på elavtal! Med hjälp av jämförelseräknare på nätet kan du snabbt och enkelt hitta de bästa erbjudandena för ditt hushåll. Det enda som bör beaktas är om fasta eller rörliga priser erbjuds eller inte.

5. Bind fast eller rörligt elavtal

Prisindexet spelar också en viktig roll i avtal med fast pris, eftersom kunderna kan behålla sin taxa under en viss tid utan att behöva oroa sig för framtida höjningar. Ett fast avtal varar vanligtvis ett år, men om du vill ha långsiktig säkerhet kan du teckna dig för längre perioder (3 eller 5 år) eller till och med välja livstidspriser. För närvarande har ungefär två tredjedelar av alla hushåll ett avtal som

Fasta Elavtal för hushåll är ofta mycket långsiktiga, till exempel 3 eller 5 år. En stor del av denna period har du ett fast elpris som redan har bestämts i förväg, varefter du betalar det elpriset löpande under avtalstiden.

Du kan spara upp till 40 % på dina energiräkningar genom att byta elavtal. Se över ditt nuvarande avtal och du kan spara upp till 40 % på dina energiräkningar. Det är relativt enkelt att byta elleverantör och du kan hitta ett bra erbjudande med några enkla steg genom att jämföra olika elavtal på nätet eller via telefon om du ringer runt till elbolagen.

6. Kontrollera dina apparater

Kontrollera om dina apparater faktiskt sparar energi och se till att du stänger av apparater som tv-apparater, stereoapparater, datorer osv. när de inte används. De drar ofta el även om de är avstängda. Ett enkelt tips är att sätta alla dessa apparater på en strömbrytare så att det är lika enkelt att stänga av dem som att stänga av den. Att duscha i 5 minuter slösar lika mycket varmvatten som att duscha i 20 minuter.


Senast uppdaterad lördag 25 december 2021 kl. 18:10